Pisana provjera stručnih i drugih radnih sposobnosti za radno mjesto administrativnog referenta

Pisana provjera stručnih i drugih radnih sposobnosti za radno mjesto administrativnog referenta - 1 izvršitelj na određeno vrijeme zbog povećanog opsega posla izvršit će se dana 18.09. 2020. godine u prostorijama Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije na adresi u Zadru, Put Murvice 14/1. kat.

Testiranje će se provoditi u nekoliko grupa u različitim terminima o čemu će se kandidate pojedinačno obavijestiti.

Obvezna literatura:

 • Uredba o uredskom poslovanju (Narodne novine broj 7/09)
 • Zakon o općem upravnom postupku (Narodne novine broj 47/09)
 • Statut Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije od 15.07.2011. godine (Pročišćeni tekst od 24.07.2014. godine) objavljen na službenoj web stranici Zavoda za hitnu medicinu Zadaraske županije www.zhmzz.hr

Na testiranje će se pozvati kandidati koji su podnijeli pravovremenu i urednu prijavu te ispunjavaju formalne uvjete iz javnog natječaja.

Svi pozvani kandidati sa sobom trebaju ponijeti osobnu iskaznicu te kemijsku olovku.

Ispostava Preko (Kali) preuzela automatski biokemijski analizator krvi

Sukladno ugovoru o javnoj nabavi automatskih biokemijskih analizatora krvi i potrošnog materijala, sklopljenog s Ministarstvom zdravstva 23. prosinca 2019. godine, Ispostava Preko (Kali) Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije preuzela je dva ovakva aparata. Zahvaljujući današnjoj medicinskoj tehnologiji rezultate pretraga prve kategorije hitnosti moguće je dobiti u vrlo kratkom vremenu (unutar nekoliko minuta) iz kapilarne krvi pacijenata uz pomoć automatskih biokemijskih analizatora krvi. S obzirom na visoke troškove prijevoza brzim brodicama s otoka na kopno, a kako bi se prevenirali nepotrebni troškovi, u ambulantama na početnim destinacijama zbrinjavanja pacijenata prvotno će se vršiti analize neophodnosti hitne intervencije prijevoza temeljem detaljnije biokemijske pretrage. Ovakav postupak omogućit će točnu procjenu može li se pacijent zbrinuti ambulantno ili se mora uputiti u najbližu ustanovu hitne medicine na kopnu.

Nabava biokemijskih analizatora dio je projekta Uspostave hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama koje povezuju otoke Republike Hrvatske i obalno područje kako bi se osigurala učinkovita medicinska skrb.


Održana vježba „Iskra 2019.“ u Gaženici

„Iskra 2019.“ vježba je evakuacije, spašavanja i gašenja požara. Organizirao ju je Tankerkomerc, a održana je u njihovom Terminalu tekućih tereta u industrijskoj zoni Gaženica.

U vježbi su sudjelovali djelatnici Hitne medicinske pomoći, Službe civilne zaštite, Javne vatrogasne postrojbe, te Policije.

Zadatak vježbe bio je provjera osposobljenosti zaposlenika za rano otkrivanje, obavješćivanje i učinkovito gašenje početnog požara uz evakuaciju i spašavanje u slučaju izvanrednog događaja. U konačnici, cilj je stjecanje praktičnih znanja i iskustava do razine rutiniranosti predviđenih postupaka svih zaposlenika i odgovornih osoba te na temelju naučenih lekcija i dorada osnovnog Plana evakuacije i spašavanja Tankerkomerca.

Vježbom je pokazana odlična suradnja sudionika vježbe kao i visoka razina operativne spremnosti.

NA NARODNOM TRGU PREZENTIRANI POSTUPCI REANIMACIJE

U slučaju iznenadnog srčanog zastoja dragocjena je svaka sekunda

Autor: Hana Radulić, Zadarski list
Cilj akcije je da se građanima pokažu osnovni postupci pružanja prve pomoći, dakle masaža srca i umjetno disanje, jer je u slučajevima iznenadnog srčanog zastoja doslovno svaka sekunda važna za spas nečijeg života, kaže dr. Ivanić i naglašava kako svaka minuta pružanja postupka masaže srca za 12 posto povećava šanse za preživljavanjem

Prije pristupanja reanimaciji potrebno je osloboditi i dišne putove
U organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije jutros je na Narodnom trgu organizirana javnozdravstvena akcija kojom su građanima prezentirani postupci reanimacije i ukazana važnost brzog i pravilnog postupka oživljavanja. Akcija je održana povodom Svjetskog dana oživljavanja koja je nastala iz inicijative Europskog vijeća za reanimatologiju (ERC-European Resuscitation Council), a koja se od 2013. godine obilježava 16. listopada kao Europski dan oživljavanja srca.
Prošle je godine inicijativa Europskog vijeća za reanimatologiju, kao i srodnih stručnih društava iz cijelog svijeta prerasla u globalnu akciju pod nazivom Svjetski dan oživljavanja, koja je održana u brojnim svjetskim, pa tako i hrvatskim gradovima.
Akcijom se nastoji podići svijest javnosti o srčanom zastoju i ukazati ljudima koji nemaju medicinsko znanje da sami mogu spasiti nekome život usvajanjem tehnike oživljavanja.
Više o samoj akciji i njenoj važnosti kazao je dr. Ivan Ivanić iz Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije.

Jednostavni postupci, a spašavaju život
- Cilj akcije je da se građanima pokažu osnovni postupci pružanja prve pomoći, dakle masaža srca i umjetno disanje, jer je u slučajevima iznenadnog srčanog zastoja doslovno svaka sekunda važna za spas nečijeg života, kaže dr. Ivanić i naglašava kako svaka minuta pružanja postupka masaže srca za 12 posto povećava šanse za preživljavanjem.
- Praksa pokazuje da je vrlo malo laika spremno i obučeno pružiti masažu i umjetno disanje unesrećenom. Problem je kako neznanje tako i strah da se ne pogriješi jer ljudi se boje da ne pogoršaju nečije stanje, što je pogrešno razmišljanje, dodaje dr. Ivanić i ističe da je riječ o jedostavnim postupcima koji se mogu brzo savladati, a spašavaju život.
Ukoliko netko iz bilo kojeg razloga ne želi osobi koja je doživjela kardiorespiratorni arest pružiti umjetno disanje, liječnik Ivanić napominje da do dolaska hitne medicinske pomoći treba barem pristupiti provođenju masaže srca. Naime, i sama masaža srca unesrećenom značajno povećava izglede za preživljavanje.
Masažu srca, kako su jučer na Narodnom trgu imali prilike naučiti mnogi građani, treba provoditi neprekidno, ravnomjerno i ritmično, pritiskom na donju polovicu prsne kosti oko 100-120 kompresija tj. pritisaka u minuti pri čemu se prsni koš mora utisnuti bar 5-6 centimetara, kada je riječ o odrasloj osobi. Prije pristupanja reanimaciji potrebno je osloboditi i dišne putove, prvenstveno njihovim čišćenjem, ako nema sumnje na traumu vratne kralježnice, te zabacivanjem glave.

Srčani zastoji u do 70 posto slučajeva događa se kod kuće
S obzirom da se srčani zastoj u čak 60 do 70 posto slučajeva događa kod kuće, kada su upravo ukućani i susjedi oni koji prvi priskaču u pomoć, upravo su te prve minute, do dolaska stručne medicinske pomoći, presudne ne samo za preživljavanje, već i za sprječavanje ili ublažavanje eventualnih posljedica srčanog aresta.
Nakon iznenadnog srčanog zastoja mozak, naime, može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika što je manje vremena nego što prođe do dolaska Hitne medicinske pomoći.
Procjenjuje se da u Hrvatskoj oko devet tisuća osoba godišnje doživi srčani zastoj izvan bolnice, a od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna.
Osim sa samim postupkom reanimacije građani su imali prilike upoznati se i s korištenjem automatskog vanjskog defibrilatora (AVD-a), malenog prijenosnog uređaja jednostavne primjene koji isporučuje električnu struju osobama sa srčanim zastojem uslijed poremećaja srčanog ritma. Prednost ovih uređaja, koji su dostupni i na određenim zadarskim lokacijama među kojima je i Gradska uprava, upravo je činjenica što ga mogu koristiti i laici koji kroz kratku i ciljanu edukaciju uspješno svladavaju njegovo korištenje. Automatski vanjski defibrilator, koji se pojavio u svijetu početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća, vrši analizu srčanog ritma i omogućuje defibrilaciju dajući pritom upute spašavatelju na hrvatskom jeziku.

 

 

Sanitetski prijevoz bogatiji za pet novih vozila

Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije preuzeo je pet od ukupno 11 novih vozila za sanitetski prijevoz. Vozila su kupljena putem javne nabave, opremljena su po suvremenim propisima i standardima, te će uvelike olakšati dosadašnji rad zadarskog Saniteta.

Cijena svakog vozila je 434.375,00 kuna, dok je iznos nabave svih 11 vozila 4.778.125,00 kuna.

Riječ je o Fiat Ducato Furgone vozilima, 2,3 MJT, 16 V, 180 KS (130 kW) koja svojim karakteristikama i pripadajućom opremom zadovoljavaju normu HRN EN 1789:2011, tip A. Vozila su došla iz proizvodnog pogona te su u potpunosti preinačena u skladu sa standardom za medicinska vozila, a za potrebe izvanbolničke medicinske službe u Republici Hrvatskoj. U vozilima ima pet sjedećih mjesta i jedan ležaj (medicinska kolica).

Opremljena su sustavom dopreme i regulacije kisika, posjeduju inverterski uređaj koji opskrbljuje prostor za pacijente strujom jačine 220 V. Cjelokupnim sustavom upravlja se preko digitalnog sučelja u prostoru za pacijente i u prostoru za vozača, s tim da je kod vozača regulacija zvučne i svjetlosne signalizacije. Posjeduju mehanički podesivu stepenicu koja olakšava ulaz i izlaz pacijenata, te sustav radnih svjetala oko vozila kojim se posebno može upravljati iz prostora za vozače, a koji će pomoći djelatnicima u uvjetima loše osvijetljenosti. Udobnosti pacijenata tijekom vožnje uvelike pridonosi podesiv stražnji ovjes.

„Nabavkom ovih pet od ukupno 11 vozila rad Saniteta napokon će se moći kvalitetnije obavljati. Nova vozila sa svojim performansama unaprijedit će uslugu prema pacijentima koji trebaju usluge sanitetskog prijevoza, ali će svakako olakšati i rad našim djelatnicima koji su do sada radili sa zastarjelim i neadekvatnim vozilima. Istaknuo bih također i kako su brojni inspekcijski nalazi potvrdili moje tvrdnje kako je za teško stanje u sanitetskom prijevozu odgovoran Dom zdravlja Zadarske županije koji nije osigurao minimalne uvjete za rad koji se tiču opreme, prostora za rad i edukacije djelatnika. Osim što je Zavod za hitnu medicinu tijekom ove godine osigurao financijska sredstva i proveo nabavu za 11 novih vozila sanitetskog prijevoza, izvršena je adaptacija i uređenje unutrašnjosti zgrade u kojoj djeluje RJ Zadar, nabavljen je novi namještaj, računalna oprema te zaštitna radna odjeća i obuća. Zavod redovno provodi i edukaciju svih djelatnika koji je nisu odradili za vrijeme dok su bili pod Domom zdravlja, a koja je neophodna za njih svakodnevni rad s pacijentima.“

 

S poštovanjem,


Ravnatelj:
Predrag Orlović, dr. med.

FOTO Više od 200 učenika došlo naučiti kako spasiti nekome život

Povodom početka nove školske godine, Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije organizirao je pokaznu vježbu kako pomoći i spasiti život drugoj osobi.

Vježba je održana na Trgu pet bunara u Zadru, a odazvalo joj se preko 200 učenika osnovnih i srednjih škola, a ponajviše ih je bilo iz Osnovne škole Petra Preradovića, Pomorske škole, te gimnazija Jurja Barakovića i Vladimira Nazora, koje se nalaze na Poluotoku.

S obzirom na veliki odaziv i zainteresiranost svih sudionika, iz Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije nastavit će s organiziranjem ovakvih vježbi, kako bi potakli osvješćivanje uloge građana u postupku oživljavanja.

Obučni kamp „Ugljan 2019.“

U sklopu osposobljavanja pričuvnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite (DIP CZ) Rijeka, u razdoblju od 20. do 25. lipnja na otoku Ugljanu organiziran je obučni kamp pod nazivom «Ugljan 2019».
Scenarij vježbe predvidio je djelovanje tijekom potresa na industrijskom objektu. Potres je izazvao požar te je takva kompleksna aktivnost zahtijevala sinergično djelovanje čimbenika sustava civilne zaštite lokalne samouprave.
U koordinaciji s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Preko i sanitetskim timom iz Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije (Ispostava Kali) aktivnosti spašavanja su uspješno izvršene, odnosno trima ozlijeđenim osobama je na otoku pružena hitna medicinska pomoć, a potom su prevezene u Opću bolnicu Zadar.

Vježbom, koja je izazvala veliko zanimanje lokalnog stanovništva i turista, pokazana je odlična suradnja sudionika vježbe te je potvrđena visoka razina operativne spremnosti.

ODRŽANA VJEŽBA „POŽAR STARIGRAD 2019“

Stožer civilne zaštite Općine Starigrad odradio je vježbu "Požar Starigrad 2019".
Opći ciljevi vježbe bili su uvježbavanje, provjeravanje i podizanje opće razine spremnosti operativnih snaga u slučaju požara. Vježbom se provjeravala sposobnost i suradnja operativnih snaga.
Predmet vježbe je bio i traženje unesrećenog nastavnika u školi od strane DVD-a Starigrad s izolacijskim aparatima, a u vježbi su sudjelovali i djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije.
Provjeravao se angažman koordinatora događaja na terenu, te je aktiviran stožer Civilne zaštite. Osnovna škola Starigrad provela je zakonom propisanu evakuaciju učenika i osoblja prema Planu za evakuaciju.
Terenski dio vježbe proveden je unutar osnovne škole i igrališta ispred škole na kojem se odvijala evakuacija, zbrinjavanje unesrećenih te pružanje psihološke pomoći od strane Hrvatskog Crvenog križa.

Nin dobiva novu zgradu Zavoda za hitnu medicinu

Autor:
Karla Belančić, Zadarski list

Župan Božidar Longin, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, Predrag Orlović, i gradonačelnik Grada Nina Emil Ćurko sa suradnicima, danas su polaganjem kamena temeljca svečano obilježili početak radova na novoj zgradi Zavoda za hitnu medicinu Zadarske Županije - Ispostava Nin. Vrijednost zgrade je 4,5 milijuna kuna.
Izgradnja nove zgrade Zavoda u Ninu, neposredno uz staru zgradu hitne, naglasio je Orlović, od posebnog je značaja za Zadarsku županiju jer će njenim dovršetkom Zavod za hitnu medicinu dobiti prvu nekretninu u svom vlasništvu čijom će izgradnjom standardi prostornih uvjeta za obavljanje djelatnosti biti znatno podignuti.
- Na kraju starog i početku mog novog mandata posebna je čast položiti kamen temeljac i najaviti početak ovog velikog infrastrukturnog projekta. Izgradnju u cijelosti financira Zavod za hitnu medicinu , a dovršetak radova očekuje se za godinu dana. Budući da sam godinama radio kao liječnik obiteljske medicine u Ispostavi u Vrsima, i proveo mnoštvo dežurstava u Ninu, znam koliko će ovaj novi prostor značiti lokalnom stanovništvu i njihovim gostima, kazao je Orlović dodajući kako će se u zgradi, osim prostora za liječenje, nalaziti i edukacijski centar gdje će se sva oprema moći staviti na raspolaganje djelatnicima i gdje će se odvijati edukacije.
- Čast mi je što Zavod za hitnu medicinu ispostava Nin kao najmlađa zdravstvena ustanova u Zadarskoj županiji u tako brzom periodu gradi svoju prvu nekretninu, nadam se ne i posljednju, zaključio je Orlović.
- Vrijednost radova je oko 4,5 milijuna kuna, a cijelog projekta 14,5 milijuna kuna. No, vrjednije od svega toga je vrijeme u kojem se pacijent treba obraditi, a koje ćemo izgradnjom ove zgrade zasigurno dobiti. Mislim da ćemo novom zgradom Hitne poboljšati kompletnu zdravstvenu zaštitu na ovom području koja će biti na korist ne samo Ninjanima i njihovim gostima, već cijelom ovom dijelu Županije, poručio je župan Longin zaželivši budućem osoblju nove Hitne što manje intervencija.

MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA

AUTOR: Zadarski.hr
Središnja proslava Međunarodnog dana sestrinstva održana je u Zadru u ponedjeljak, 13. svibnja, u spomen na rođenje Florence Nihgtingale, začetnice modernog sestrinstva.
Zadarsko bijelo srce je odličje koje se još od 2000. godine dodjeljuje medicinskim sestrama i tehničarima Zadarske županije, a u znak zahvalnosti za doprinos u promociji sestrinstva i zdravlja u zajednici u kojoj žive i djeluju. Tradicionalno se izrađuje od paške čipke.
Ove godine „Odličje Zadarsko bijelo srce“ se dodijeljeno je dobitnicima u 8 zdravstvenih ustanova i u udrugama medicinskih sestara i tehničara Republike Hrvatske, a koje djeluju na području Zadarske županije.

Zadarsko bijelo srce za 2019. dodijeljeno je sljedećim medicinskim sestrama i tehničarima:
Jela Baždarić, medicinska sestra, Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije,
Antun Čačić, prvostupnik sestrinstva, Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije, a ispred Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara-podružnica Zadar,
Anka Babić, medicinska sestra, Opća bolnica Zadar,
Ivana Mužanović, prvostupnica sestrinstva, Opća bolnica Zadar, a ispred Ureda za sestrinstvo,
Goja Edi, medicinski tehničar, Psihijatrijska bolnica Ugljan,
Angela Pirović, medicinska sestra, Specijalna bolnica za ortopediju Biograd N/M,
Mandica Galić, medicinska sestra, Opće bolnica Zadar, a ispred Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara,
Alma Mavar, medicinska sestra, Ordinacija opće medicine Dražen Grgurević, dr.med., a ispred Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara (HKMS) – podružnica Zadar ,
Marica Jakovina, primalja, Opća bolnica Zadar, a ispred Hrvatske komore primalja (HKP) -podružnice Zadar,
Maja Kotlar, medicinska sestra, Dom za starije i nemoćne Zadar,
Dragana Pirović, medicinska sestra, Centar za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov,
Ljiljana Mišlov Brkić, prvostupnica sestrinstva, Zavod za javno zdravstvo Zadar.
Zahvalnica „Zadarsko bijelo srce“ za 2019. za kontinuiranu pomoć i podršku u doprinosu razvoja sestrinstva u Zadarskoj županiji, a ispred Povjerenstva za Zadarsko bijelo srce dodijeljena je uvaženim osobama:
Sanda Ančić, dr. med., Medicinska škola „Ante Kuzmanić“ u Zadru,
Doc.dr.sc. Mladen Mavar - Ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan,
Doc. dr. sc. Dario Nakić, dr. med., Pročelnik Službe za interne bolesti, ispred Odjela za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru.
Zvonimir Vrančić, dr. med., dugogodišnji ravnatelj Opće bolnice Zadar, nekadašnji gradonačelnik i dogradonačelnik Grada Zadra,
Zoran Škrgatić ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadar,

WINGS FOR LIFE - U UTRCI JE OVE GODINE SUDJELOVALO REKORDNIH 9000 TRKAČA

AUTOR: MARINA VLAKIĆ

S istrčanih 49 kilometara Ines Jozić pobjednica je u ženskoj konkurenciji, a Robert Radojković sa 56,1 km pobjednik je u muškoj konkurenciji trkača. Koliki je ovo uspjeh kazuje i podatak da je Jozić prošle godine na Wingsima istračala 27 kilometara, a ove godine gotovo dvostruko, trčeći u prosjeku 15 kilometara na sat.
No, treba napomenuti kako je njen rezultat izvrstan i u svjetskim okvirima ove utrke budući da je na kraju završila među najboljih pet trkačica Wingsa na svijetu. I ona i Radojković nakon utrke su poručili kako su dali maksimum od sebe te da su bili u mislima sa svima onima koji ne mogu trčati.

Ova dva izvrsna rezultata i u svjetskim razmjerima nastala su kao odaziv na humanitarnu utrku "Wings for life" koja je u nedjelju startala sa Liburnske obale u Zadru, točno u 13 sati kada je iz našeg grada krenulo rekordnih 9.000 trkača trčeći za sve one koji ne mogu.

Na kraju još treba istaknuti hvalevrijedan podatak kojega su objavili organizatori utrke, a odnosi se na ukupnu svotu prikupljenu u dosadašnjim utrkama. Naime, u posljednjih pet godina za istraživanje lijeka za oštećenja leđne moždine, prikupljeno je zavidih 23.6 milijuna eura.

Obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe

Svečanom akademijom u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka završilo je središnje obilježavanje Nacionalnog dana hitne medicinske službe (HMS) kojim se, već sedmu godinu zaredom, nastoji senzibilizirati javnost o važnostima i specifičnostima ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti. „Izražavam vam zahvalnost za sve ono što svakog dana i svake noći činite za spašavanje i pomaganje bolesnima i ozlijeđenima u RH“, rekao je tom prigodom izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar zdravstva Milan Kujundžić te istaknuo zadovoljstvo trenutnim stanjem u HMS-u.

Svoj dan danas je proslavilo gotovo 4.000 djelatnika HMS-a, a veliko priznanje i značajnu podršku dali su im još izaslanik predsjednice RH Alen Ružić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Maja Grba-Bujević, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije Davor Vukobrat te brojni drugi gosti.

„Kontinuiranim radom HZHM je postavio dobre temelje za daljnji razvoj i dodatne pozitivne iskorake u sustavu, a nastojat ćemo i dalje proaktivno i strateški razvijati sustav hitne medicine s fokusom na promjene koje će cjelokupni sustav učiniti još kvalitetnijim“, istaknula je ravnateljica HZHM-a Maja Grba-Bujević.

Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama“

Jedna od brzih brodica bit će stacionirana u Zadru

Dana 5. travnja 2019. godine, u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama“. Navedenim Ugovorom dodijeljeno je 45 milijuna kuna bespovratnih sredstava Ministarstvu zdravstva za nabavu šest brzih brodica opremljenih za pružanje hitne medicinske pomoći kao i dvanaest setova automatskih biokemijskih analizatora krvi u svrhu hitne dijagnostike na otocima.
Sredstva projekta bit će utrošena na nabavu šest brzih brodica, ugovaranje vezova u polazišnim lukama te nabavu automatskih biokemijskih analizatora krvi koji u kratkom vremenu mogu prepoznati potrebu hitnog prijevoza pacijenta u bolnicu. Navedene brodice bit će stacionirane u Malom Lošinju, Rabu, Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisali su ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petrić.

Ministar Kujundžić je naglasio da će se brzim brodicama osjetno poboljšati transport životno ugroženih pacijenata s otoka do najbliže bolnice na obali te da će dvanaest biokemijskih analizatora omogućit najvažnije hitne krvne pretrage koje će olakšati liječnicima postavljanje dijagnoze i donošenje odluke o hitnosti stanja pacijenta.

Ministrica Žalac izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je 45 milijuna kuna bespovratnih sredstava u cijelosti osigurano iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. te istaknula da je tijekom ove i prošle godine rast ugovaranja europskih sredstva u zdravstvenoj infrastrukturi ubrzan. Također, naglasila je da kako su Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvo zdravstva zajedno objavili već šest planiranih poziva te ugovorili 51 projekt u iznosu 1,7 milijardi kuna, što predstavlja 85 posto planiranih sredstava za zdravstvo u ovom financijskom razdoblju, kao i da se do kraja godine očekuje ugovaranje preostalih 15 posto sredstava alociranih za zdravstvo.

Prezentacija uređaja koji spašava život

JUTROS NA NARODNOM TRGU OBILJEŽEN NACIONALNI DAN HITNE MEDICINSKE SLUŽBE

Autor: Minja Gugić
Riječ je o AVD uređaju koji preko samoljepljivioh elektroda zalijepljenih na prsni koš prepoznaje srčani ritam koji zahtjeva defibrilaciju. Zadar ima 15-tak takvih uređaja. Jedan je i u gradskoj upravi, a sve više ga nabavljuju i veliki trgovački centri te turistička naselja

Riječ o obilježavanju Nacionalnog dana hitne medicinske službe koji se inače, održava 30. travnja. Ove godine glavna je svečanost u Rijeci. Mi, obično vikend prije organiziramo ovakav skup i u Zadru na Narodnom trgu da malo upoznamo ljude s radom hitne medicinske službe. Ovdje smo, kako bismo prezentirali AVD uređaj koji mogu koristiti laic,i dakle svi ljudi koji nemaju nikakvog medicinskog znanja i obrazovanja. Svugdje se može pristupiti ovom uređaju i naučiti se s njim koristiti - objasnio je dr. Predrag Orlović ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije prijepodne na zadarskom Narodnom trgu.

Moćan "stroj"

Uređaj stvarno nije kompliciran. Ljude zanima kako on funckionira i onda kad im objasnimo i pokažemo, i sami se uvjere da stvarno svatko s njim može rukovati. Zadar ima nekih 15-tak ovakvih uređaja i drago mi je da vidim da sve više velikih trgovačkih centara i turističkih naselja kupuju AVD, što je jako dobro. Mislim da javnost trebamo što više senzibilizirati i ljude educirati da ih počnu što više koristiti jer najlakše je nazvati broj 194 i onda će vam doći ekipa hitne službe. Jedan takav uređaj nalazi se i tu u gradskoj upravi i praktički svatko može pristupiti i pomoći tih pet, šest minuta dok ne dođe naša ekipa i praktički možda spasiti nečiji život - poručio je dr. Orlović.

Svatko dakle, može upotrijebiti AVD uređaj, samo treba, kako je naglasio dr. Orlović, zaboraviti na strah i predrasudu prema kojoj ljudi možda misle kako se radi o nekom kompliciranom "stroju" a, zapravo treba samo pristupiti i slušati upute koje vam on sam daje.

I leci s potrebnim informacijama

U obilježavanju Nacionalnog dana hitne medicinske službe u organizaciji Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, sudjelovalo je jutros na Narodnom trgu, šestero liječnika i medicinskih sestara koje su i dijelile letke.

AVD uređaj je električni uređaj koji preko samoljepljivih elektroda zalijepljenih na prsni koš prepoznaje srčani ritam koji zahtjeva defibrilaciju. Upotreba je vrlo jednostavna jer uređaj nakon što se uključi daje glasovne i tekstualne upute o postupcima koje treba provesti.

Inače, od 100 ljudi koji dožive iznenadni srčani zastoj programom javno dostupne rane defibrilacije više od 50 posto može preživjeti.

Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije bogatiji je za četiri nova vozila

Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije bogatiji je za četiri nova vozila, čija je vrijednost gotovo dva milijuna kuna. Kupnjom jednog vozila za sanitetski prijevoz, te tri za potrebe Hitne pomoći, Zavod je vozni park povećao na ukupno 31 vozilo . Primopredaja vozila obavljena je u ponedjeljak, 17. prosinca 2018. godine u nazočnosti župana Božidara Longina, njegovih zamjenika Šime Vickovića i Šime Mršića, resornog pročelnika Bernarda Marune, članove Upravnog vijeća ove ustanove, vodstva Zavoda za hitnu medicinu te njihovih djelatnika.

„Cilj je osigurati kvalitetan prijevoz za sve potencijalne bolesnike ili unesrećene, s naglaskom na udaljene ispostave Zavoda kojima su nova vozila i namijenjena. Znamo da je oblik naše županije takav da imamo i onaj zavelebitski lički dio koji je daleko od bolnica. Stoga je izuzetno važno imati kvalitetna vozila koja mogu omogućiti realizaciju onog tzv. zlatnog sata čije poštivanje unesrećenima uvelike povećava šansu za preživljavanje i kvalitetan oporavak“, rekao je župan Božidar Longin i poželio vozačima hitne da vozila budu što manje u upotrebi te da bude što manje unesrećenih i bolesnih.

„Sanitetski prijevoz invalida je nova usluga koju pružamo pacijentima, a ova tri ostala vozila su namijenjena za izvanbolničku hitnu medicinu i ići će u ispostave Pag, Posedarje i Benkovac jer su oni iskazali najveću potrebu za novim vozilom. Iako cijena po vozilu iznosi preko 580.000 kuna, kad stavimo našu opremu ukupna vrijednost je preko milijun kuna. Županija je u tome sudjelovala sa 270.000 kuna decentraliziranih sredstava, ali ukupna vrijednost za svu opremu koju je Županija dala ove godine je oko 500.000 kuna jer su nabavljena 2 mehanička reanimatora. Vozila će ići u upotrebu ovaj tjedan i radi se o vrlo kvalitetnom voznom parku“, rekao je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Predrag Orović.

Riječ je o jednom vozilu Volkswagen Caddy Trendline van 2.0 TDI, 75 Kw/102 KS,(cijena 220.000,00 kn sa Pdv-om), vozilo ima ugrađenu rampu za invalide, te će se koristiti za potrebe sanitetskog prijevoza.

Nabavljena su i tri vozila Volkswagen Transporter Furgon 2.0 TDI, 150 Kw/204 KS,(cijena jednog vozila je 583.125,00 kn sa Pdv-om), što ukupno iznosi 1.749.375,00 kn sa Pdv-om.

Navedena vozila će biti raspoređena na udaljene Ispostave Zavoda za potrebe hitne medicinske pomoći.

Nakon primopredaje, župan Božidar Longin i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu predstavili su projekt izgradnje zgrade ispostave Hitne medicinske pomoći u Ninu.

Djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije obilježili Svjetski dan oživljavanja

U Hrvatskoj, prema procjenama, godišnje oko devet tisuća ljudi doživi srčani zastoj izvan bolnice. Nakon iznenadnog srčanog zastoja mozak može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika. To je mnogo manje vremena nego što prođe do dolaska Hitne medicinske pomoći. Zbog toga danas od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna. Građani su kod 60-80 % slučajeva svjedocima srčanoga zastoja i ako odmah započnu s oživljavanjem mogućnost za preživljavanje i potpun neurološki oporavak žrtve srčanoga zastoja povećava se za 2 do 4 puta.
Europsko vijeće za reanimatologiju (ERC-European Resuscitation Council) od 2013. godine obilježava 16. listopada kao "Europski dan oživljavanja srca", a 2015. godine Svjetska zdravstvena organizacija podržala je kampanju "Djeca spašavaju živote".
Ove godine je inicijativa Europskog kao i srodnih stručnih društava iz cijelog svijeta prerasla u globalnu akciju "Svjetski dan oživljavanja" koja će se tradicionalno obilježiti u organizaciji Hrvatskog društva za reanimatologiju Hrvatskoga liječničkog zbora.
Akcija je obilježena i Zadru, na Narodnom trgu gdje su zaposlenici Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije građanima demonstrirali BLS te korištenje AED-ova.

Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije dobio 1.412.084,79 kn za usavršavanje doktora medicine

Od 21 potpisnika ugovora, 13 je domova zdravlja i osam zavoda za hitnu medicinu jedinica područne (regionalne) samouprave. Ukupno je dodijeljeno 28 ugovora.

U Ministarstvu zdravstva u ponedjeljak su svečano uručeni Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru projekta "Specijalističko usavršavanje doktora medicine" iz Europskog socijalnog fonda, a riječ je o 82 milijuna kuna za 21 dom zdravlja i zavoda za hitnu medicinu jedinica područne (regionalne) samouprave čime će se financirati i 76 specijalizanta na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

Cijeli članak pročitajte ovdje

DJELATNICI ZADARSKE HITNE POMOĆI OBILJEŽILI SVOJ DAN - Upoznajte heroje s prve životne linije

Piše AVŠ

Foto Jure Mišković / Cropix

Postoji nekoliko poslova koji se uvijek nađu na listi najstresnijih zanimanja. Pa i ovaj, naš, novinarski često se spominje u tom kontekstu. Ali, ono s čime se oni svakodnevno nose na svom poslu, gdje u jednoj smjeni i po nekoliko puta spašavaju ljudski život, teško da se može s bilo čime usporediti. Oni su djelatnici hitne medicinske pomoći. O njima i njihovu poslu rijetko se i nedovoljno govori. Skromni, požrtvovni i samozatajni uvijek su negdje u sjeni zdravstvenog sustava iako su svakodnevno, zapravo, heroji na prvoj "životnoj" liniji. Unatoč tome, Snježana i Dijana nikada ne bi mijenjale svoj posao u hitnoj službi za bilo koji drugi.

- Nikad - govore nam uglas, s najvećom sigurnošću koju možete zamisliti. Snježana Matijević voditeljica je u ninskoj ispostavi Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, u ovoj službi radi sedam godina, a njezina kolegica Dijana Bušljeta Jusup, voditeljica ispostave Posedarje, čak 13 godina.

Zašto ga nikad ne bi mijenjale? Zato što je ovo najbolji i najteži posao na svijetu, točnije bi bilo reći, najčasniji i najsvetiji. Ulazite u najgore moguće situacije i puno puta, kada vam protokol nalaže da zaštitite sebe i svoju ekipu, idete srcem, do kraja. Nevjerojatna snaga uđe u vas tada. Mi smo kraj čovjeka u najtežim situacijama u njegovu životu, sav stres koji oni prolaze, prolazimo i mi s njima iako smo profesionalci. Nemamo nikakvu psihološku potporu, to je problem sustava. Ali, borimo se sami s time. Kad je ishod priče sretan, mi smo presretni i to nas ispunjava. To je ono zašto se ovaj posao voli i radi. Na ružne ishode nikada se nećemo naviknuti, jer kad na to oguglaš, znači da više nisi čovjek. Svjesni smo da ne možemo sve pacijente spasiti, naučite s tim živjeti svakodnevno, ali, i mi smo samo ljudi - govore nam ove dvije medicinske sestre.

Obje rade u timu 2, što znači da svakodnevno voze vozilo Hitne pomoći i pružaju prvu pomoć unesrećenima. U počecima, kada je krenuo novi model rada s takvim timom bez liječnika, u kojemu jedna sestra ili tehničar vozi kola Hitne, dok druga u kabini pomaže unesrećenom, bilo je svakakvih situacija i komentara. Danas su već toliko uigrane da je, kaže nam ravnatelj Zavoda, dr. Predrag Orlović, puno manje prometnih nesreća otkako su žene preuzele volan vozila hitne.

- To je živa istina, mi vam rušimo predrasude - smiju se Dijana i Snježana. Žene su opreznije i bez problema mogu raditi više stvari odjednom. A to je za rad u Hitnoj, gdje smjene traju po 12 sati, ključno.

Njih dvije bile su dio ekipe koja je srednjoškolcima iz zadarske Strukovne škole jučer demonstrirala kako pružiti prvu pomoć kad ih život dovede u takvu situaciju. Čak i na običnoj demonstraciji, u kojoj su sudjelovali liječnici, sestre i tehničari zadarskog Zavoda, odmah primijetite koliko je ekipa uigrana, profesionalna i složna.

- Jedina je razlika što uživo sve ovo izgleda puno brže i dramatičnije. Od trenutka dojave, mi već u automobilu do mjesta nesreće imamo plan za sve moguće situacije. Na intervenciji ne trebamo niti pričati, komuniciramo pogledom jer se točno zna tko što radi. Nakon svake intervencije puno međusobno razgovaramo jer vas nitko, ni muž ni majka, ne može toliko razmjeti koliko kolegica ili kolega s kojim ste maloprije spašavali nečiji život. I to vam je zapravo naša psihoterapija - govore nam ove sestre.

Zavod za Hitnu medicinu Zadarske županije ima devet ispostava i 250 djelatnika. Nedavno, prije početka turističke sezone, 30 ljudi iz zadarskog Zavoda položilo je ITLS tečaj traume s odličnim rezultatima, stalno se izdvajaju sredstva za edukacije i pojačavanje punktova za ljeto, jer oni najbolje znaju što ih čeka. Ljeti, svaki punkt po jednoj smjeni u prosjeku ima po 12 intervencija. I to zahtjevnih.

- Kad se sjetimo vremena kada nismo imali niti za uniforme ili defibrilatore u kolima, lijepo je reći da danas imamo svu potrebu opremu i da se stalno ulaže, u znanje, opremu i u aparaturu. Imamo sreću da je naš ravnatelj, dr. Orlović, i sam liječnik koji je radio ovaj posao u hitnoći, i najbolje zna kakav je ovo posao i koliko je edukacija važna. S druge strane, i naša glavna sestra Grozdana Babić educira nas da, prije svega, budemo dobri i susretljivi ljudi u svim mogućim situacijama. Kad imate ovakav tim, koji svakodnevno funkcionira kao obitelj, onda je i stres ovakvog posla lakše nositi - iskreno će Dijana i Snježana.

KAD ČUJETE SIRENE...Ne blokirajte nam prolaz!
Njih dvije sa svime na kraj mogu izaći, i sa stresom i sa težinom posla, ali jedno nikako da se popravi: vozačka kultura na našim cestama. Najgore tek dolazi, sada s ljetnom sezonom. Zato su, ovako javno, uputile jednu malu molbu:
- Sirene i rotacije nikada ne palimo bez veze. Kad čujete vozilo Hitne, znajte da je nečiji život u pitanju. I zato nemojte kočiti i stajati na cesti, jer onda i mi iza vas moramo stati, nego se lagano dajte u stranu. Ako to niste u mogućnosti, ako vas ne možemo preteći, nastavite voziti da nam ne blokirate put. To je i razlog zašto radimo ove edukacije po školama, trudimo se senzibilizirati mlade, ne samo za pružanje prve pomoći nego i kulturu općenito. Da sutra budu odgovorni građani i odgovorni vozači – poručuju Snježana i Dijana.

Izvor: https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/zadar-plus/clanak/id/544550/upoznajte-heroje-s-prve-zivotne-linije

Obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe

Gotovo 4.000 djelatnika hitne medicinske službe koji svakodnevno skrbe o građanima u trenucima kada im je izravno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje, proslavilo je danas Nacionalni dan HMS-a. Velik broj njih okupio se u Šibeniku na središnjem obilježavanju Nacionalnog dana HMS-a, a pridružili su im se izaslanik predsjednice RH i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnica Branka Juričev-Martinčev, izaslanik Vlade RH i ministra zdravstva, državni tajnik Željko Plazonić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, gradonačelnik Šibenika Željko Burić i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije Tomislav Jukić.
„Djelatnici HMS-a su kamen temeljac današnjeg modernog sustava hitne medicine“, istaknula je danas na svečanoj akademiji u šibenskom Hrvatskom narodnom kazalištu ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu te im zahvalila što svojim svakodnevnim radom unapređuju razinu kvalitete hitne medicinske usluge u korist građana i svih posjetitelja RH. Ovom prigodom najavila je i provedbu projekata važnih za daljnji razvoj hrvatskog sustava hitne medicine, uključujući uspostavu pomorskog HMS-a brzim brodovima i projekt kontinuiranog usavršavanja radnika u djelatnosti hitne medicine koji će se financirati sredstvima iz Europskih strukturnih fondova te projekt uspostave hitne helikopterske medicinske službe.
Prema podacima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu tijekom 2017. godine izvanbolnički HMS imao je ukupno 800 tisuća intervencija, dok je bolnički HMS zbrinuo 600 tisuća pacijenata. Ovi podaci ukazuju na veliku odgovornost djelatnika HMS-a koji su, stoga, obilježavanje Nacionalnog dana HMS-a u Krešimirovom gradu započeli edukacijskim programima kojima su građane informirali o djelokrugu rada HMS-a te ih upoznali s jednostavnim vještinama pružanja pomoći kojima mogu „kupiti vrijeme“ ozlijeđenoj ili oboljeloj osobi do dolaska tima HMS-a i tako doprinijeti njenom boljem zdravstvenom ishodu.
Hrvatski sabor je 2013. godine 30. travanj proglasio Nacionalnim danom HMS-a čime se Hrvatska pridružila nizu svjetskih zemalja koje nastoje senzibilizirati javnost o važnostima i specifičnostima ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti. Središnje obilježavanje Nacionalnog dana HMS-a održalo se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, Ministarstva zdravstva RH, Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika, a u organizaciji Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije

Nacionalni dan1

.Nacionalni dan2

Djelatnici ispostave Kali u posjeti DV Lastavica

Povodom obilježavanja nacionalnog dana Hitne medicinske službe,  djelatnici ispostave Kali bili su posjeti DV Lastavica u Sutomišćuci na otoku Ugljanu. Na poziv tete Branke koja je htjela djeci približiti osoblje HMS-e, djelatnici u sastavu dr. Lucija Knežević Žumbar, medicinske sestre Marta Pervan i Zorana Mičić kao i medicinski tehničar Stjepan Babić proveli su ugodno jednosatno druženje s predškolskom skupinom dječjeg vrtića. Djeca su bila oduševljena svakolikom opremom i vozilom, dok su im djelatnici kroz igru pokušavali prikazati posao HMS-e te ih educirati kako i kad nazvati 194. Nadamo se da smo bar malo uspjeli.

Napredni ITLS tečaj u Zadru

ZADAR
ITLS je neprofitna globalna organizacija posvećena prevenciji smrti i nastanka invalidnosti uslijed traume. ITLS napredni tečaj je intenzivan trodnevni tečaj sa sveobuhvatnim pristupom znanju i vještinama zbrinjavanja ozlijeđenih osoba namjenjan liječnicima i medicinskim sestrama/ medicinskim tehničarima.
S ponosom možemo reći kako smo 1. zavod za hitnu medicinu u Hrvatskoj koji je organizirao napredni tečaj u svojoj Županiji.
Tečaj je održan od 20. do 22. travnja 2018. u prostorijama Tehničke i strukovne škole u Zadru, a samom tečaju je pristupilo 30 zaposlenika Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, od toga 13 liječnika te 17 sestara/tehničara.
Cijeli tečaj je protekao u radnoj i ugodnoj atmosferi.

Ovim putem se zahvaljujemo samoj organizaciji ITLS Hrvatska te ravnatelju Strukovne škole gospodinu Tihomiru Tomčiću.

Specijalističko usavršavanje doktora medicine Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije

27.03.2018. godine Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije potpisao je Ugovor za bespovratna sredstva koja su mu dodijeljena u okviru Poziva Specijalističko usavršavanje doktora medicine koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa ''Učinkoviti ljudski potencijali'' za razdoblje 2014.- 2020. godine za projekt naziva ''Specijalističko usavršavanje doktora medicine Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije''. Projekt financira Europska unija 100% iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.412.084,79 HRK.
Projekt je započeo s provedbom u ožujku 2018., te će provedba projekta trajati 66 mjeseci.
Cilj projekta je poboljšanje pristupa visokokvalitetnim uslugama hitne medicine povećanjem broja specijalizacija iz hitne medicine na primarnoj razini zdravstvene zaštite čime će korisnicima zdravstvenih usluga biti osigurana visokokvalitetna, dostupnija i ravnomjernija hitna medicinska skrb na području Zadarske županije.
Očekivani rezultati projekta su završen program Specijalističkog usavršavanja doktora hitne medicine, poslijediplomski studij te položen specijalistički ispit iz djelatnosti hitne medicine te promoviran projekt u skladu s pravilima o promidžbi i vidljivosti EU projekata.

Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije odobrena sredstva za liječničku specijalizaciju

Projektni prijedlog ''Specijalističko usavršavanje doktora medicine Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije'', koji je pripremljen i prijavljen uz tehničku podršku Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE, odabran je za financiranje u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Specijalističko usavršavanje doktora medicine.
Oko 1.400.000 kn dobit će Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije za specijalističko usavršavanje doktora hitne medicine. Riječ je o bespovratnim sredstvima kojima će se financirati jedna specijalizacija iz hitne medicine. U okviru ovog projekta osigurat će se sredstva za plaće specijalizantice te troškove specijalističkog usavršavanja. Provedba projekta trajat će 66 mjeseci.
„Cilj ovog projekta je poboljšanje pristupa visokokvalitetnim uslugama hitne medicine i to kroz povećanje broja specijalizacija iz hitne medicine na primarnoj razini zdravstvene zaštite čime će korisnicima zdravstvenih usluga biti osigurana visokokvalitetna, dostupnija i ravnomjernija skrb na području naše Županije.“ - izjavio je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, Predrag Orlović.
Sredstva su odobrena u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga ''Specijalističko usavršavanje doktora medicine'' koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa ''Učinkoviti ljudski potencijali'' za razdoblje 2014.- 2020. godine.
27. ožujka 2018. godine potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava čiji su potpisnici Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije, Ministarstvo zdravstva kao Posredničko tijelo razine 1 te Hrvatski zavod za zapošljavanje kao posredničko tijelo razine 2.

Djeca vrtića Bubamara iz Benkovca posjetila Hitnu pomoć

Djeca u hitnoj u Benkovcu 990x556Povodom programa educiranja predškolske djece o djelatnostima hitne službe, generacija predškolaca dječjeg vratića Bubamara, posjetila je Hitnu službu u Benkovcu. Koliko su i jesu li djeca uživala, što ih je najviše zanimalo te je li strah od doktora konačno nestao, doznali smo u razgovoru s Grozdanom Babić.

- Djeca su prije svega bila oduševljenja, jer im je ovo bio prvi doticaj s hitnom službom te upoznavanjem doktora i medicinskih sestara, a da djeca nisu bolesna. Time su djeca bila opuštena i jako zainteresirana za gledanje i istraživanje opreme s kojom doktori rade na terenu. Nakon što smo upalili plavo svjetlo(rotirku) na vozilu hitne, djeca su bila malo preplašena, ali su se ubrzo opustila, te im je postalo toliko zanimljivo da su jedni druge učili čemu što služi, onako ponosni jer su oni naučili nešto novo, – rekla nam je Grozdana Babić

Uzimajući u obzir sigurnost i zaštitu djece važno ih je kvalitetno educirati i pripremiti kako bi mogli učinkovito reagirati u situacijama koje zahtijevaju pružanje prve pomoći njima samima, drugoj djeci ili odraslima.

Otočna Hitna pomoć godišnje intervenira do 2000 puta
KALI - U povodu Županijskih dana Zadarske županije i Nacionalnog dana Hitne medicinske pomoći, koji se inače obilježava 30. travnja, protekli je vikend u Kalima održano edukacijsko-pokazno druženje djelatnika Hitne medicinske pomoći za otoke Ugljan i Pašman sa stanovnicima oba otoka.
Ekipa u kojoj su bila dva liječnika, medicinske sestre, tehničari i vozači pokazali kako se u svakodnevnim situacijama može pomoći drugome i spasiti život.

Cijeli tekst pročitajte ovdje
Održana radionica iz prve pomoći za najmlađe Zadarske sportaše
Održana radionica iz prve pomoći za najmlađe Zadarske sportaše
Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije proveo je edukaciju među najmlađim pružateljima prve pomoći, ustupivši predavača kao i svu opremu potrebitu za radionicu Univerzalnoj sportskoj školi Start.
27. studenog 2017. među starijim polaznicima Univerzalne sportske škole Start u sportskoj dvorani Gimnazije Ivana Pavla II provedena je interaktivna radionica pod nazivom "I ti možeš nekome spasiti život - Nauči pružiti prvu pomoć osobi koja je izgubila svijest!".
Predavanje je održala i radionicu vodila Nataša Mijolović, liječnica Zavoda i licencirana predavačica Prve pomoći uz asistenciju trenera Jure Vulete i Ivana Mijolovića.
23 djece je usvojilo vještine pružanja prve pomoći unesrećenima prilikom gubitka svijesti. S obzirom na to da je ovo jedna od rijetkih radionica takvog sadržaja provedena među populacijom te dobi, treneri i predavačica ostali su ugodno iznenađeni pozornosti, suradljivosti i razumijevanjem te konačno i iskazanim usvojenim vještinama djece po završetku radionice.
Prva pomoć je skup postupaka koje provodi laik pomažući unesrećenom do dolaska stručne pomoći. Postoje određena stanja koja zahtijevaju neodgodivo pružanje pomoći. Dakle, u tim stanjima nije dovoljno pozvati hitnu pomoć i čekati, već su postupci koje provodi osoba koja se zatekla uz unesrećenog od presudne važnosti za preživljavanje kao i za kvalitetu života nakon oporavka.
Iako je pružanje prve pomoći moralna i zakonska dužnost svakog građanina, nerijetko se djelatnici hitne medicinske pomoći susreću sa sasvim suprotnim stanjem na terenu. Nataša Mijolović, liječnica u timu hitne medicinske pomoći izražava svoju rastuženost čestim nedostatkom vrlo važne karike u lancu pružanja pomoći, a to je prva pomoć. Prva pomoć je važna, osobito kada je riječ o gubitku svijesti. Jednostavnim postupcima laik može utjecati na preživljavanje i čak i oživjeti unesrećenog. Često su daljnji postupci pružanja pomoći čak i uz vrhunsku opremu uzaludni ukoliko nije započeta pravilna i pravodobna kardiopulmonalna reanimacija od strane onoga tko je svjedočio kolapsu. Nesigurnost, strah, nedostatak znanja, samopouzdanja, inicijative, čak i nespremnost i nezaintetesiranost na suradnju sa dispečerima koji su osposobljeni telefonski pružati kvalitetne upute o provođenju postupaka oživljavanja samo su neki od razloga zbog kojih mnogi pozivi nisu imali šanse završiti kao cjelokupno dobro odrađen slučaj. S druge strane, svjedoci smo i izvrsno provedenoh postupaka gdje dolaskom na mjesto nesreće stupamo na već dobro pripremljen teren, nadovezujemo se na kvalitetno započeto pružanje pomoći i mnoge priče imaju i sretan tijek i dobar konačan ishod navodi liječnica.
Ravnatelj Zavoda Predrag Orlović je s velikim odobravanjem pozdravio ovu inicijativu prepoznavši i istaknuvši važnost edukacije najmlađih jer kako i sam kaže "Na mladima svijet ostaje!" a kako najmlađi najbolje usvajaju nova znanja, ovo je izvrstan način za unaprijeđenje cjelokupne mreže pružanja pomoći, počevši sa mladima iz našeg grada.
Trener Jure Vuleta ističe zadovoljstvo obnovljenim i usvojenim znanjima i vještinama. Kao trener neprestano se osjeća odgovornim za svu djecu koja su mu povjerena i svjestan je da prilikom pojačanih tjelesnih napora za vrijeme sportskih aktivnosti raste i rizik od neželjenih događaja kod onih sa neprepoznatim podlogama za iste. Nakon ove radionice i sam se osjeća sigurnije u svoje kompetencije te toplo preporuča svim trenerima da povremeno obnove svoje znanje o pružanju prve pomoći. U nadi da se nikada neće morati tim znanjem koristiti, za onaj jedan na milijon slučaj svakom je treneru preporučeno biti spreman, zaključuje trener Ivan Mijolović, idejni inicijator cijele radionice.
Na poslijetku, zadovoljstvo, entuzijazam i veselje polaznika radionice govori sam za sebe. Koliko će toga ponijeti u život i u pravom trenutku upotrijebiti, pokazat će vrijeme. U svakom slučaju želimo im hrabrost, znanje i odvažnost. Iako mali, na kraju su jednodušno zaključili da i oni nekom mogu spasiti život!
Obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe

Gotovo 4.000 djelatnika hitne medicinske službe koji svakodnevno skrbe o građanima u trenucima kada im je izravno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje, proslavilo je danas Nacionalni dan HMS-a. Velik broj njih okupio se u Šibeniku na središnjem obilježavanju Nacionalnog dana HMS-a, a pridružili su im se izaslanik predsjednice RH i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnica Branka Juričev-Martinčev, izaslanik Vlade RH i ministra zdravstva, državni tajnik Željko Plazonić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, gradonačelnik Šibenika Željko Burić i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije Tomislav Jukić.
„Djelatnici HMS-a su kamen temeljac današnjeg modernog sustava hitne medicine“, istaknula je danas na svečanoj akademiji u šibenskom Hrvatskom narodnom kazalištu ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu te im zahvalila što svojim svakodnevnim radom unapređuju razinu kvalitete hitne medicinske usluge u korist građana i svih posjetitelja RH. Ovom prigodom najavila je i provedbu projekata važnih za daljnji razvoj hrvatskog sustava hitne medicine, uključujući uspostavu pomorskog HMS-a brzim brodovima i projekt kontinuiranog usavršavanja radnika u djelatnosti hitne medicine koji će se financirati sredstvima iz Europskih strukturnih fondova te projekt uspostave hitne helikopterske medicinske službe.
Prema podacima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu tijekom 2017. godine izvanbolnički HMS imao je ukupno 800 tisuća intervencija, dok je bolnički HMS zbrinuo 600 tisuća pacijenata. Ovi podaci ukazuju na veliku odgovornost djelatnika HMS-a koji su, stoga, obilježavanje Nacionalnog dana HMS-a u Krešimirovom gradu započeli edukacijskim programima kojima su građane informirali o djelokrugu rada HMS-a te ih upoznali s jednostavnim vještinama pružanja pomoći kojima mogu „kupiti vrijeme“ ozlijeđenoj ili oboljeloj osobi do dolaska tima HMS-a i tako doprinijeti njenom boljem zdravstvenom ishodu.
Hrvatski sabor je 2013. godine 30. travanj proglasio Nacionalnim danom HMS-a čime se Hrvatska pridružila nizu svjetskih zemalja koje nastoje senzibilizirati javnost o važnostima i specifičnostima ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti. Središnje obilježavanje Nacionalnog dana HMS-a održalo se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, Ministarstva zdravstva RH, Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika, a u organizaciji Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije

Nacionalni dan1

.Nacionalni dan2

Djelatnici ispostave Kali u posjeti DV Lastavica

Povodom obilježavanja nacionalnog dana Hitne medicinske službe,  djelatnici ispostave Kali bili su posjeti DV Lastavica u Sutomišćuci na otoku Ugljanu. Na poziv tete Branke koja je htjela djeci približiti osoblje HMS-e, djelatnici u sastavu dr. Lucija Knežević Žumbar, medicinske sestre Marta Pervan i Zorana Mičić kao i medicinski tehničar Stjepan Babić proveli su ugodno jednosatno druženje s predškolskom skupinom dječjeg vrtića. Djeca su bila oduševljena svakolikom opremom i vozilom, dok su im djelatnici kroz igru pokušavali prikazati posao HMS-e te ih educirati kako i kad nazvati 194. Nadamo se da smo bar malo uspjeli.

Napredni ITLS tečaj u Zadru

ZADAR
ITLS je neprofitna globalna organizacija posvećena prevenciji smrti i nastanka invalidnosti uslijed traume. ITLS napredni tečaj je intenzivan trodnevni tečaj sa sveobuhvatnim pristupom znanju i vještinama zbrinjavanja ozlijeđenih osoba namjenjan liječnicima i medicinskim sestrama/ medicinskim tehničarima.
S ponosom možemo reći kako smo 1. zavod za hitnu medicinu u Hrvatskoj koji je organizirao napredni tečaj u svojoj Županiji.
Tečaj je održan od 20. do 22. travnja 2018. u prostorijama Tehničke i strukovne škole u Zadru, a samom tečaju je pristupilo 30 zaposlenika Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, od toga 13 liječnika te 17 sestara/tehničara.
Cijeli tečaj je protekao u radnoj i ugodnoj atmosferi.

Ovim putem se zahvaljujemo samoj organizaciji ITLS Hrvatska te ravnatelju Strukovne škole gospodinu Tihomiru Tomčiću.

Specijalističko usavršavanje doktora medicine Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije

27.03.2018. godine Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije potpisao je Ugovor za bespovratna sredstva koja su mu dodijeljena u okviru Poziva Specijalističko usavršavanje doktora medicine koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa ''Učinkoviti ljudski potencijali'' za razdoblje 2014.- 2020. godine za projekt naziva ''Specijalističko usavršavanje doktora medicine Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije''. Projekt financira Europska unija 100% iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.412.084,79 HRK.
Projekt je započeo s provedbom u ožujku 2018., te će provedba projekta trajati 66 mjeseci.
Cilj projekta je poboljšanje pristupa visokokvalitetnim uslugama hitne medicine povećanjem broja specijalizacija iz hitne medicine na primarnoj razini zdravstvene zaštite čime će korisnicima zdravstvenih usluga biti osigurana visokokvalitetna, dostupnija i ravnomjernija hitna medicinska skrb na području Zadarske županije.
Očekivani rezultati projekta su završen program Specijalističkog usavršavanja doktora hitne medicine, poslijediplomski studij te položen specijalistički ispit iz djelatnosti hitne medicine te promoviran projekt u skladu s pravilima o promidžbi i vidljivosti EU projekata.

Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije odobrena sredstva za liječničku specijalizaciju

Projektni prijedlog ''Specijalističko usavršavanje doktora medicine Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije'', koji je pripremljen i prijavljen uz tehničku podršku Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE, odabran je za financiranje u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Specijalističko usavršavanje doktora medicine.
Oko 1.400.000 kn dobit će Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije za specijalističko usavršavanje doktora hitne medicine. Riječ je o bespovratnim sredstvima kojima će se financirati jedna specijalizacija iz hitne medicine. U okviru ovog projekta osigurat će se sredstva za plaće specijalizantice te troškove specijalističkog usavršavanja. Provedba projekta trajat će 66 mjeseci.
„Cilj ovog projekta je poboljšanje pristupa visokokvalitetnim uslugama hitne medicine i to kroz povećanje broja specijalizacija iz hitne medicine na primarnoj razini zdravstvene zaštite čime će korisnicima zdravstvenih usluga biti osigurana visokokvalitetna, dostupnija i ravnomjernija skrb na području naše Županije.“ - izjavio je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, Predrag Orlović.
Sredstva su odobrena u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga ''Specijalističko usavršavanje doktora medicine'' koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa ''Učinkoviti ljudski potencijali'' za razdoblje 2014.- 2020. godine.
27. ožujka 2018. godine potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava čiji su potpisnici Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije, Ministarstvo zdravstva kao Posredničko tijelo razine 1 te Hrvatski zavod za zapošljavanje kao posredničko tijelo razine 2.

Djeca vrtića Bubamara iz Benkovca posjetila Hitnu pomoć

Djeca u hitnoj u Benkovcu 990x556Povodom programa educiranja predškolske djece o djelatnostima hitne službe, generacija predškolaca dječjeg vratića Bubamara, posjetila je Hitnu službu u Benkovcu. Koliko su i jesu li djeca uživala, što ih je najviše zanimalo te je li strah od doktora konačno nestao, doznali smo u razgovoru s Grozdanom Babić.

- Djeca su prije svega bila oduševljenja, jer im je ovo bio prvi doticaj s hitnom službom te upoznavanjem doktora i medicinskih sestara, a da djeca nisu bolesna. Time su djeca bila opuštena i jako zainteresirana za gledanje i istraživanje opreme s kojom doktori rade na terenu. Nakon što smo upalili plavo svjetlo(rotirku) na vozilu hitne, djeca su bila malo preplašena, ali su se ubrzo opustila, te im je postalo toliko zanimljivo da su jedni druge učili čemu što služi, onako ponosni jer su oni naučili nešto novo, – rekla nam je Grozdana Babić

Uzimajući u obzir sigurnost i zaštitu djece važno ih je kvalitetno educirati i pripremiti kako bi mogli učinkovito reagirati u situacijama koje zahtijevaju pružanje prve pomoći njima samima, drugoj djeci ili odraslima.

Otočna Hitna pomoć godišnje intervenira do 2000 puta
KALI - U povodu Županijskih dana Zadarske županije i Nacionalnog dana Hitne medicinske pomoći, koji se inače obilježava 30. travnja, protekli je vikend u Kalima održano edukacijsko-pokazno druženje djelatnika Hitne medicinske pomoći za otoke Ugljan i Pašman sa stanovnicima oba otoka.
Ekipa u kojoj su bila dva liječnika, medicinske sestre, tehničari i vozači pokazali kako se u svakodnevnim situacijama može pomoći drugome i spasiti život.

Cijeli tekst pročitajte ovdje
Održana radionica iz prve pomoći za najmlađe Zadarske sportaše
Održana radionica iz prve pomoći za najmlađe Zadarske sportaše
Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije proveo je edukaciju među najmlađim pružateljima prve pomoći, ustupivši predavača kao i svu opremu potrebitu za radionicu Univerzalnoj sportskoj školi Start.
27. studenog 2017. među starijim polaznicima Univerzalne sportske škole Start u sportskoj dvorani Gimnazije Ivana Pavla II provedena je interaktivna radionica pod nazivom "I ti možeš nekome spasiti život - Nauči pružiti prvu pomoć osobi koja je izgubila svijest!".
Predavanje je održala i radionicu vodila Nataša Mijolović, liječnica Zavoda i licencirana predavačica Prve pomoći uz asistenciju trenera Jure Vulete i Ivana Mijolovića.
23 djece je usvojilo vještine pružanja prve pomoći unesrećenima prilikom gubitka svijesti. S obzirom na to da je ovo jedna od rijetkih radionica takvog sadržaja provedena među populacijom te dobi, treneri i predavačica ostali su ugodno iznenađeni pozornosti, suradljivosti i razumijevanjem te konačno i iskazanim usvojenim vještinama djece po završetku radionice.
Prva pomoć je skup postupaka koje provodi laik pomažući unesrećenom do dolaska stručne pomoći. Postoje određena stanja koja zahtijevaju neodgodivo pružanje pomoći. Dakle, u tim stanjima nije dovoljno pozvati hitnu pomoć i čekati, već su postupci koje provodi osoba koja se zatekla uz unesrećenog od presudne važnosti za preživljavanje kao i za kvalitetu života nakon oporavka.
Iako je pružanje prve pomoći moralna i zakonska dužnost svakog građanina, nerijetko se djelatnici hitne medicinske pomoći susreću sa sasvim suprotnim stanjem na terenu. Nataša Mijolović, liječnica u timu hitne medicinske pomoći izražava svoju rastuženost čestim nedostatkom vrlo važne karike u lancu pružanja pomoći, a to je prva pomoć. Prva pomoć je važna, osobito kada je riječ o gubitku svijesti. Jednostavnim postupcima laik može utjecati na preživljavanje i čak i oživjeti unesrećenog. Često su daljnji postupci pružanja pomoći čak i uz vrhunsku opremu uzaludni ukoliko nije započeta pravilna i pravodobna kardiopulmonalna reanimacija od strane onoga tko je svjedočio kolapsu. Nesigurnost, strah, nedostatak znanja, samopouzdanja, inicijative, čak i nespremnost i nezaintetesiranost na suradnju sa dispečerima koji su osposobljeni telefonski pružati kvalitetne upute o provođenju postupaka oživljavanja samo su neki od razloga zbog kojih mnogi pozivi nisu imali šanse završiti kao cjelokupno dobro odrađen slučaj. S druge strane, svjedoci smo i izvrsno provedenoh postupaka gdje dolaskom na mjesto nesreće stupamo na već dobro pripremljen teren, nadovezujemo se na kvalitetno započeto pružanje pomoći i mnoge priče imaju i sretan tijek i dobar konačan ishod navodi liječnica.
Ravnatelj Zavoda Predrag Orlović je s velikim odobravanjem pozdravio ovu inicijativu prepoznavši i istaknuvši važnost edukacije najmlađih jer kako i sam kaže "Na mladima svijet ostaje!" a kako najmlađi najbolje usvajaju nova znanja, ovo je izvrstan način za unaprijeđenje cjelokupne mreže pružanja pomoći, počevši sa mladima iz našeg grada.
Trener Jure Vuleta ističe zadovoljstvo obnovljenim i usvojenim znanjima i vještinama. Kao trener neprestano se osjeća odgovornim za svu djecu koja su mu povjerena i svjestan je da prilikom pojačanih tjelesnih napora za vrijeme sportskih aktivnosti raste i rizik od neželjenih događaja kod onih sa neprepoznatim podlogama za iste. Nakon ove radionice i sam se osjeća sigurnije u svoje kompetencije te toplo preporuča svim trenerima da povremeno obnove svoje znanje o pružanju prve pomoći. U nadi da se nikada neće morati tim znanjem koristiti, za onaj jedan na milijon slučaj svakom je treneru preporučeno biti spreman, zaključuje trener Ivan Mijolović, idejni inicijator cijele radionice.
Na poslijetku, zadovoljstvo, entuzijazam i veselje polaznika radionice govori sam za sebe. Koliko će toga ponijeti u život i u pravom trenutku upotrijebiti, pokazat će vrijeme. U svakom slučaju želimo im hrabrost, znanje i odvažnost. Iako mali, na kraju su jednodušno zaključili da i oni nekom mogu spasiti život!
OBILJEŽAVANJE NACIONALNOG DANA HITNE MEDICINSKE SLUŽBE 30.04.2016.
Povodom Nacionalnog dana hitne medicinske službe koji je proglašen 30. travnja, Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije je djeci vrtića "Ciciban" omogućio obilazak ambulante Hitne pomoći.
Akcija je organizirana povodom Nacionalnog dana hitne medicinske službe, a ovisno o uvjetima organizirat će se i za drugu vrtićku djecu. Naime, ambulante Hitne pomoći ovoga su puta obišla samo djeca "Cicibana" jer su tu akciju zamolile njihove tete Mirjana Miočić, Hanja Kresović i Gabrielle Radulić,
a obilazak je trajao 45 minuta. Veći priljev djece zasad se i ne može prihvatiti jer liječnički timovi u tom slučaju ne bi mogli funkcioniati.
Mnogo smo razgovarali s djecom, pa su nam neka od njih, na pitanje kada treba zvati Hitnu, odgovorili "kada ih boli trbuh". Takvih poziva i dolazaka imamo svakodnevno, stoga je cilj ove male obuke naučiti djecu kako Hitnu mogu zvati samo u doista hitnim situacijama. Objasnili smo im kroz primjere da je to kada netko krvari, padne, slomi nogu i u sličnim situacijama, a da u drugim slučajevima moraju ići kod obiteljskog liječnika.
Djeci je pokazan način rada dispečerske službe, ali i kola Hitne pomoći koja su ih posebno oduševila.
Detaljno su obišli kola, a najviše ih je oduševila jedna velika torba na kojoj je pisalo "Pedijatrija". Objasnili smo im da je to liječnička torba za hitne intervencije samo za djecu, pa su bili jako radosni što postoji torba sa instrumentima samo za njih. Uz prikaz unutrašnjosti kola još su lakše zapamtili kada treba zvati Hitnu, što je i bio cilj ovog obilaska, jer je odrasle ljude teško naučiti tome. I danas nas građani zovu ili dolaze na Hitnu zbog najbanalnijih stvari, njih je već kasno naučiti tome, ali računamo da mladim generacijama još uvijek možemo usaditi ovo znanje.
Djeca su znala da je broj Hitne 194 jer su ih roditelji rano naučili tome, a obilazak timova i vozila pridonijet će lakšem pamćenju svega naučenog.
Djecu je posebno oduševilo kada smo im radili EKG i tetama vadili krv, pa se nadam da će im ovaj obilazak Hitne ostati sjećanju, pogotovo kada odluče pozvati naš broj za nešto što nema veze s hitnoćom.
Nova Mreža hitne medicine
Na snazi je nova Mreža hitne medicine NN 49/16 objavljena 23.svibnja 2016.g.
 • Ispostava Zadar - 10 timova T1, 5 timova MPDJ
 • Benkovac - 5 timova T1
 • Biograd - 5 timova T1 *jedan tim financiran od jedinica područne(regionalne)samouprave /jedinica lokalne samouprave
 • Gračac - 5 timova T2
 • Nin - 5 timova T2
 • Pag - 5 timova T1
 • Posedarje - 5 timova T1
 • Preko/Kali - 5 timova T1
 • Starigrad Paklenica - 5 timova T2
Pripravnosti:
 • Božava
 • Ist
 • Poličnik ** tim u potpunosti financiran od jedinica područne(regionalne) samouprave/jedinica lokalne samouprave
 • Sali / Žman
 • Silba.
Ispostava Posedarje počinje sa radom 01.03.2017.g.promjena lokacije umjesto ispostave Poličnik.

KONTAKT - UPRAVA

Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije
Put Murvice 14
I kat poslovne zgrade (Uprava zavoda)
HR - 23 000 ZADAR
 • Tel:
  +385 (0) 23 627 188
 • Fax:
  +385 (0) 23 627 185
 • Email
  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

PISARNICA

„Elektronička kontaktna točka: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite."

Obavijest Ministarstva uprave Republike Hrvatske o provedbi Zaključka o službenom dopisivanju tijela državne uprave u neupravnim stvarima"

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.