Specijalističko usavršavanje doktora medicine Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije

27.03.2018. godine Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije potpisao je Ugovor za bespovratna sredstva koja su mu dodijeljena u okviru Poziva Specijalističko usavršavanje doktora medicine koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa ''Učinkoviti ljudski potencijali'' za razdoblje 2014.- 2020. godine za projekt naziva ''Specijalističko usavršavanje doktora medicine Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije''. Projekt financira Europska unija 100% iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.412.084,79 HRK.
Projekt je započeo s provedbom u ožujku 2018., te će provedba projekta trajati 66 mjeseci.
Cilj projekta je poboljšanje pristupa visokokvalitetnim uslugama hitne medicine povećanjem broja specijalizacija iz hitne medicine na primarnoj razini zdravstvene zaštite čime će korisnicima zdravstvenih usluga biti osigurana visokokvalitetna, dostupnija i ravnomjernija hitna medicinska skrb na području Zadarske županije.
Očekivani rezultati projekta su završen program Specijalističkog usavršavanja doktora hitne medicine, poslijediplomski studij te položen specijalistički ispit iz djelatnosti hitne medicine te promoviran projekt u skladu s pravilima o promidžbi i vidljivosti EU projekata.

Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije odobrena sredstva za liječničku specijalizaciju

Projektni prijedlog ''Specijalističko usavršavanje doktora medicine Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije'', koji je pripremljen i prijavljen uz tehničku podršku Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE, odabran je za financiranje u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Specijalističko usavršavanje doktora medicine.
Oko 1.400.000 kn dobit će Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije za specijalističko usavršavanje doktora hitne medicine. Riječ je o bespovratnim sredstvima kojima će se financirati jedna specijalizacija iz hitne medicine. U okviru ovog projekta osigurat će se sredstva za plaće specijalizantice te troškove specijalističkog usavršavanja. Provedba projekta trajat će 66 mjeseci.
„Cilj ovog projekta je poboljšanje pristupa visokokvalitetnim uslugama hitne medicine i to kroz povećanje broja specijalizacija iz hitne medicine na primarnoj razini zdravstvene zaštite čime će korisnicima zdravstvenih usluga biti osigurana visokokvalitetna, dostupnija i ravnomjernija skrb na području naše Županije.“ - izjavio je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, Predrag Orlović.
Sredstva su odobrena u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga ''Specijalističko usavršavanje doktora medicine'' koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa ''Učinkoviti ljudski potencijali'' za razdoblje 2014.- 2020. godine.
27. ožujka 2018. godine potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava čiji su potpisnici Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije, Ministarstvo zdravstva kao Posredničko tijelo razine 1 te Hrvatski zavod za zapošljavanje kao posredničko tijelo razine 2.

Djeca vrtića Bubamara iz Benkovca posjetila Hitnu pomoć

Djeca u hitnoj u Benkovcu 990x556Povodom programa educiranja predškolske djece o djelatnostima hitne službe, generacija predškolaca dječjeg vratića Bubamara, posjetila je Hitnu službu u Benkovcu. Koliko su i jesu li djeca uživala, što ih je najviše zanimalo te je li strah od doktora konačno nestao, doznali smo u razgovoru s Grozdanom Babić.

- Djeca su prije svega bila oduševljenja, jer im je ovo bio prvi doticaj s hitnom službom te upoznavanjem doktora i medicinskih sestara, a da djeca nisu bolesna. Time su djeca bila opuštena i jako zainteresirana za gledanje i istraživanje opreme s kojom doktori rade na terenu. Nakon što smo upalili plavo svjetlo(rotirku) na vozilu hitne, djeca su bila malo preplašena, ali su se ubrzo opustila, te im je postalo toliko zanimljivo da su jedni druge učili čemu što služi, onako ponosni jer su oni naučili nešto novo, – rekla nam je Grozdana Babić

Uzimajući u obzir sigurnost i zaštitu djece važno ih je kvalitetno educirati i pripremiti kako bi mogli učinkovito reagirati u situacijama koje zahtijevaju pružanje prve pomoći njima samima, drugoj djeci ili odraslima.

Otočna Hitna pomoć godišnje intervenira do 2000 puta
KALI - U povodu Županijskih dana Zadarske županije i Nacionalnog dana Hitne medicinske pomoći, koji se inače obilježava 30. travnja, protekli je vikend u Kalima održano edukacijsko-pokazno druženje djelatnika Hitne medicinske pomoći za otoke Ugljan i Pašman sa stanovnicima oba otoka.
Ekipa u kojoj su bila dva liječnika, medicinske sestre, tehničari i vozači pokazali kako se u svakodnevnim situacijama može pomoći drugome i spasiti život.

Cijeli tekst pročitajte ovdje
Održana radionica iz prve pomoći za najmlađe Zadarske sportaše
Održana radionica iz prve pomoći za najmlađe Zadarske sportaše
Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije proveo je edukaciju među najmlađim pružateljima prve pomoći, ustupivši predavača kao i svu opremu potrebitu za radionicu Univerzalnoj sportskoj školi Start.
27. studenog 2017. među starijim polaznicima Univerzalne sportske škole Start u sportskoj dvorani Gimnazije Ivana Pavla II provedena je interaktivna radionica pod nazivom "I ti možeš nekome spasiti život - Nauči pružiti prvu pomoć osobi koja je izgubila svijest!".
Predavanje je održala i radionicu vodila Nataša Mijolović, liječnica Zavoda i licencirana predavačica Prve pomoći uz asistenciju trenera Jure Vulete i Ivana Mijolovića.
23 djece je usvojilo vještine pružanja prve pomoći unesrećenima prilikom gubitka svijesti. S obzirom na to da je ovo jedna od rijetkih radionica takvog sadržaja provedena među populacijom te dobi, treneri i predavačica ostali su ugodno iznenađeni pozornosti, suradljivosti i razumijevanjem te konačno i iskazanim usvojenim vještinama djece po završetku radionice.
Prva pomoć je skup postupaka koje provodi laik pomažući unesrećenom do dolaska stručne pomoći. Postoje određena stanja koja zahtijevaju neodgodivo pružanje pomoći. Dakle, u tim stanjima nije dovoljno pozvati hitnu pomoć i čekati, već su postupci koje provodi osoba koja se zatekla uz unesrećenog od presudne važnosti za preživljavanje kao i za kvalitetu života nakon oporavka.
Iako je pružanje prve pomoći moralna i zakonska dužnost svakog građanina, nerijetko se djelatnici hitne medicinske pomoći susreću sa sasvim suprotnim stanjem na terenu. Nataša Mijolović, liječnica u timu hitne medicinske pomoći izražava svoju rastuženost čestim nedostatkom vrlo važne karike u lancu pružanja pomoći, a to je prva pomoć. Prva pomoć je važna, osobito kada je riječ o gubitku svijesti. Jednostavnim postupcima laik može utjecati na preživljavanje i čak i oživjeti unesrećenog. Često su daljnji postupci pružanja pomoći čak i uz vrhunsku opremu uzaludni ukoliko nije započeta pravilna i pravodobna kardiopulmonalna reanimacija od strane onoga tko je svjedočio kolapsu. Nesigurnost, strah, nedostatak znanja, samopouzdanja, inicijative, čak i nespremnost i nezaintetesiranost na suradnju sa dispečerima koji su osposobljeni telefonski pružati kvalitetne upute o provođenju postupaka oživljavanja samo su neki od razloga zbog kojih mnogi pozivi nisu imali šanse završiti kao cjelokupno dobro odrađen slučaj. S druge strane, svjedoci smo i izvrsno provedenoh postupaka gdje dolaskom na mjesto nesreće stupamo na već dobro pripremljen teren, nadovezujemo se na kvalitetno započeto pružanje pomoći i mnoge priče imaju i sretan tijek i dobar konačan ishod navodi liječnica.
Ravnatelj Zavoda Predrag Orlović je s velikim odobravanjem pozdravio ovu inicijativu prepoznavši i istaknuvši važnost edukacije najmlađih jer kako i sam kaže "Na mladima svijet ostaje!" a kako najmlađi najbolje usvajaju nova znanja, ovo je izvrstan način za unaprijeđenje cjelokupne mreže pružanja pomoći, počevši sa mladima iz našeg grada.
Trener Jure Vuleta ističe zadovoljstvo obnovljenim i usvojenim znanjima i vještinama. Kao trener neprestano se osjeća odgovornim za svu djecu koja su mu povjerena i svjestan je da prilikom pojačanih tjelesnih napora za vrijeme sportskih aktivnosti raste i rizik od neželjenih događaja kod onih sa neprepoznatim podlogama za iste. Nakon ove radionice i sam se osjeća sigurnije u svoje kompetencije te toplo preporuča svim trenerima da povremeno obnove svoje znanje o pružanju prve pomoći. U nadi da se nikada neće morati tim znanjem koristiti, za onaj jedan na milijon slučaj svakom je treneru preporučeno biti spreman, zaključuje trener Ivan Mijolović, idejni inicijator cijele radionice.
Na poslijetku, zadovoljstvo, entuzijazam i veselje polaznika radionice govori sam za sebe. Koliko će toga ponijeti u život i u pravom trenutku upotrijebiti, pokazat će vrijeme. U svakom slučaju želimo im hrabrost, znanje i odvažnost. Iako mali, na kraju su jednodušno zaključili da i oni nekom mogu spasiti život!
OBILJEŽAVANJE NACIONALNOG DANA HITNE MEDICINSKE SLUŽBE 30.04.2016.
Povodom Nacionalnog dana hitne medicinske službe koji je proglašen 30. travnja, Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije je djeci vrtića "Ciciban" omogućio obilazak ambulante Hitne pomoći.
Akcija je organizirana povodom Nacionalnog dana hitne medicinske službe, a ovisno o uvjetima organizirat će se i za drugu vrtićku djecu. Naime, ambulante Hitne pomoći ovoga su puta obišla samo djeca "Cicibana" jer su tu akciju zamolile njihove tete Mirjana Miočić, Hanja Kresović i Gabrielle Radulić,
a obilazak je trajao 45 minuta. Veći priljev djece zasad se i ne može prihvatiti jer liječnički timovi u tom slučaju ne bi mogli funkcioniati.
Mnogo smo razgovarali s djecom, pa su nam neka od njih, na pitanje kada treba zvati Hitnu, odgovorili "kada ih boli trbuh". Takvih poziva i dolazaka imamo svakodnevno, stoga je cilj ove male obuke naučiti djecu kako Hitnu mogu zvati samo u doista hitnim situacijama. Objasnili smo im kroz primjere da je to kada netko krvari, padne, slomi nogu i u sličnim situacijama, a da u drugim slučajevima moraju ići kod obiteljskog liječnika.
Djeci je pokazan način rada dispečerske službe, ali i kola Hitne pomoći koja su ih posebno oduševila.
Detaljno su obišli kola, a najviše ih je oduševila jedna velika torba na kojoj je pisalo "Pedijatrija". Objasnili smo im da je to liječnička torba za hitne intervencije samo za djecu, pa su bili jako radosni što postoji torba sa instrumentima samo za njih. Uz prikaz unutrašnjosti kola još su lakše zapamtili kada treba zvati Hitnu, što je i bio cilj ovog obilaska, jer je odrasle ljude teško naučiti tome. I danas nas građani zovu ili dolaze na Hitnu zbog najbanalnijih stvari, njih je već kasno naučiti tome, ali računamo da mladim generacijama još uvijek možemo usaditi ovo znanje.
Djeca su znala da je broj Hitne 194 jer su ih roditelji rano naučili tome, a obilazak timova i vozila pridonijet će lakšem pamćenju svega naučenog.
Djecu je posebno oduševilo kada smo im radili EKG i tetama vadili krv, pa se nadam da će im ovaj obilazak Hitne ostati sjećanju, pogotovo kada odluče pozvati naš broj za nešto što nema veze s hitnoćom.
Nova Mreža hitne medicine
Na snazi je nova Mreža hitne medicine NN 49/16 objavljena 23.svibnja 2016.g.
 • Ispostava Zadar - 10 timova T1, 5 timova MPDJ
 • Benkovac - 5 timova T1
 • Biograd - 5 timova T1 *jedan tim financiran od jedinica područne(regionalne)samouprave /jedinica lokalne samouprave
 • Gračac - 5 timova T2
 • Nin - 5 timova T2
 • Pag - 5 timova T1
 • Posedarje - 5 timova T1
 • Preko/Kali - 5 timova T1
 • Starigrad Paklenica - 5 timova T2
Pripravnosti:
 • Božava
 • Ist
 • Poličnik ** tim u potpunosti financiran od jedinica područne(regionalne) samouprave/jedinica lokalne samouprave
 • Sali / Žman
 • Silba.
Ispostava Posedarje počinje sa radom 01.03.2017.g.promjena lokacije umjesto ispostave Poličnik.

KONTAKT - UPRAVA

Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije
Ivana Mažuranića 28
HR - 23 000 ZADAR
 • Tel:
  +385 (0) 23 627 188
 • Fax:
  +385 (0) 23 627 185
 • Email
  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

PISARNICA

„Elektronička kontaktna točka: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite."

Obavijest Ministarstva uprave Republike Hrvatske o provedbi Zaključka o službenom dopisivanju tijela državne uprave u neupravnim stvarima"

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.